Huzur KORKMAZ TOPAL - Yaşam Koçu

Tarih: 05.04.2024 12:34

ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN AYINI UĞURLARKEN

“Yine ne çabuk geçti mübarek ay, hiçbir şey anlamadık.” sözlerini neredeyse her yıl tekrarlarız ve üstüne bir de “bu Ramazan da geçip gitti iyi bir şekilde ağırlayamadım” sözlerini ekleriz.


GÖRDÜKLERİM DUYDUKLARIM

Huzur KORKMAZ TOPAL

Yaşam Koçu

huzur06peri@gmail.com

 

Ramazan nasıl gelir, ne getirir, nelerle karşılanır, nasıl birlikte olunur ve nasıl uğurlanır? Bunlar çokça düşünülmesi gereken ve yaşanırken örnek davranışlarla nesilden nesile aktarılması gereken konular.

Her yıl Ramazan ayı geliyor diye büyük bir mutluluk duyarım. Yine yardımlaşmanın, sevginin, saygının, nezaket ve kalabalık sofraların yaşanacağı, evlatlarımıza güzel davranışların gösterileceği ve karşımızdakileri düşünmenin mutluluğunun ne kadar önemli olduğunu öğrettiğimiz bir ay geliyor diye.

Ramazan ayı için oldukça büyük hazırlıklar yaparım desem hiç de abartmış olmam. Ramazan gelmeden ruhumu temizlerim öncelikle. Geçen Ramazan ayından bu yıl ki Ramazan ayına kadar insanlık adına neler yaptığımı muhasebe ederem. Ramazan ayı ibadet ayıdır derler, doğrudur. İbadet nasıl yapılır diye çokça düşünürüm. Nasıl daha dindar olabilirim diye de düşündüğüm çok olur. Her Ramazan bana yeni farkındalıklar verir. Her farkındalık beni bir adım ileriye götürür. 

Daha sonra çevremi temizlerim. Beni anlamayan, anlamaya uğraşmayan, sevgisini vermekten çekinen veya sevgi vermek istemeyen, kendisinden başka kimseyi düşünmeyen, yardımlaşmayı bilmeyen, sadece kendisi değerliymiş gibi davranan kişilerden uzaklaşırım. 

Din samimiyettir, din içtenliktir, din anlayıştır, din özveridir, din yardımlaşma ve sevgidir.

Yunus Emre’nin “Yaratılanı severim, Yaratan'dan ötürü.” sözü çok çarpıcıdır; çünkü zaten aramızdaki sevgiyi oluşturan Yüce Allah değil midir?

Yapılan her hayır ve şer Allah katında karşılığını bulacaktır. Ben bunu bilir bunu söylerim. Aslında iyi bir dindar olmanın yolu, iyi bir insan olmaktan geçiyor diye düşünüyorum. İnsan olmayı beceremeyen, dindar olmayı hiç beceremez.

Sevgi ve şefkatin başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Sevgiyi ve şefkati cömertçe kullanalım, nefret ve gaddarlığı ise kullanırken cimri olalım ki hem çevremizde iyilik artsın, kötülük azalsın hem de gönül kazanmanın hazzını yaşayabilelim.

Ramazan ayının son Cuma günü olan bu günde tüm insanlık için bol bol dua ediyorum. 

Allah çevremizdeki iyilikleri ve iyi insanları arttırsın. Bizleri bu dünyada da ahirette de iyiliklerle karşılaştırsın. Bizleri gördüklerimizden ayırmasın, hanelerimize helalinden bol kazanç versin. Çocuklarımızı ve tüm çocukları iyiliklerle karşılaştırsın. Onlara hayırlı rızık kapıları açsın. Eğitim görenlere zihin açıklığı nasip etsin. Ölmüşlerimizi cennetinde ağırlasın, kalanlara serin sabırlar versin. Gençlerimizi doğru yoldan ayırmasın. Allah, kendisine dua ederken, dualarında başkalarını da unutmayanların yanında olsun. Allah, bayramımızı kutlamayı ve seneye Ramazan ayına ulaşmayı nasip etsin. Allah, hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara eda nasip etsin. Yar ve yardımcımız olsun. AMİN