Huzur KORKMAZ TOPAL - Yaşam Koçu

Tarih: 15.03.2024 12:00

RAMAZAN

Ramazan benim için, her gece taze taze üzerinde tereyağı tüten mis kokulu pirinç pilavı, serinliği ve şekeriyle ağızlarda tat bırakan kaysı hoşafı demek.


GÖRDÜKLERİM DUYDUKLARIM

Huzur KORKMAZ TOPAL

Yaşam Koçu

huzur06peri@gmail.com

 

Her sahurda gözlerini ovuştura ovuştura, “ben de yarın oruç tutacağım” diyen evin en küçük bireyi demek.

Sahur sofrasına yetişmekte zorlanan, iftar sofrasının ise erkenden hazırlanmasını isteyen, orucunu tutan güzel evlat demek.

Her iftar sofrasında dua ederek, kalabalıkla oruç açmak demek.

İftara hazırlanırken, “Biraz fazla yapayım; belki yolda kalmış veya evine gidememiş iki kişiyi daha soframızda ağırlarız.” demek.

Sıcak pideyi yerken “komşumuzun evinde var mı” diye düşünmek demek

Sabah namazlarını camide kılmak demek

Oruç demek, teravih demek, Kur-an demek, iyilik demek, zekât demek, fitre demek.

Çocukluğumda Ramazan ayı büyük bir özlemle beklenir, hazırlıklar yapılır ve Ramazan’a özel soframızda mutlaka bir değişiklik yapılırdı. Bu değişiklik kimi zaman bir masa örtüsü olurken kimi zaman da mutfak için ya bir kepçe veya bir bardak takımı, çok nadir de olsa tencere seti veya yemek takımı gibi yeni bir şeyler olurdu. Ben de kendi çekirdek ailemde imkanların elverdiğince bu geleneği sürdürüyorum.

Ramazan’ın müjdecisi 3 ayların girmesiyle birlikte evimizde de telaş başlardı. Planlar yapılırdı, eksikler listelenip davet programları yapılmaya başlanırdı. Hatim duaları için mukabeleler okutulan evler öğrenilir ve annem birini mutlaka takip ederdi. Bu mukabeleleri okuyacak hafızlar ve o yıl Teravih kıldıracak cami hocaları için hediyeler önceden tasarlanır ve Ramazan’ın son üç günü içerisinde de bu hediyeler sahiplerine takdim edilirdi.  “Onların işi o ama helalleşmek gerek” derdi annem.

Anne ve babamın ayrı ayrı yardım ettikleri haneler vardı. Ama bunların içerisinde uzaktan akrabamız olduğunu düşündüğüm Neriman Hanım Teyze ve kızı vardı ki, o haneyi asla unutamam. Her ay mutlaka kumanya görülürdü Neriman Teyze ve kızı için, bizden biraz uzakta otururlardı. Annemle oraya gitmeyi çok severdim. Her gittiğimde buharda ısıtılmış bayat ekmeklerin üzerine sana yağ sürer, bana ikram ederlerdi. Sıcacık şekerli açık çayla bol bol yerdim. İnanın o lezzet şu an dahi aklımda. Mübarek gecede rahmet istediler sanırım. Rahmet olsun tüm kayıplarımıza.

Ramazan ayında bu yardımları daha kapsamlı ve daha detaylı bir şekilde yaparlardı. Neriman Teyzelerin dışında da kimlere bu kumanyalar giderdi pek bilmezdim. Ben bilmediğim gibi annem ve babam dışında ev halkından hiç kimse de bilmezdi bu yardımların yapıldığı haneleri. 

“Ramazan temiz ve neşeyle karşılanmalı” derdi rahmetli annem. Bir hafta öncesinde evimizde temizlik yapılırdı. Ramazan için özel alınan bir şeyler varsa yerlerine yerleştirilir ve yemek listeleri yapılırdı. İlk gün ne pişirilecek ve bu ilk günü takip edecek olan 29 gün ne pişirilecek şöyle kabataslak listelenirdi. 

Pastırma ve tulum peyniri olmazsa olmazdı soframızda. Babam “Bunlar olsun, bir de çay demleyin, sıcak pideyle yiyelim, yeter.” derdi.

Her gece evimizin genç kızlarıyla sahur beklenir, sahur sofrası hazırlandıktan sonra da ev halkı uyandırılırdı.

İftardan sonra Teravih namazı için cami yolunu tutan annem ve babam, sahurdan sonra da 30 gün sabah namazları için camiye giderlerdi.

Ramazan’ın sonlarına yaklaştıkça annem “Bitti yine mübarek günler, seneye Allah kerim, Allah tekrarına nasip eder inşallah.” derdi ve Ramazan Bayramı için hazırlıklara girişirdi. Misafirler büyük bir hassasiyetle düşünülür ve bayramlaşmaya gelen tüm misafirler mutlaka ikramlarla ağırlanırdı. Ramazan Bayramı için dipli bir temizlik yapılmazdı evimizde. Annem “Bu bayram yeni giymeye de evi temizleme işine de çok kendimizi kaptırmayalım, Ramazan küser.” derdi.

Babam her arife akşamı küçükten büyüğe herkesi düşünerek bayram harçlıkları hazırlardı. Tüm kâğıt paraları sabunlu sularla yıkar ve ütülenmek suretiyle gıcır gıcır yapardı.

Bugün 2024 yılı Ramazan ayının 5. günündeyiz. Bu yıl ki ramazanımız hepimize hayırlı olsun, yoksulların düşünüldüğü, kırgınların barıştığı, yardımların çok olduğu bir ramazan geçirmenizi dilerim.

Sevgi, saygı, nezaket ve merhametle kalın.