10225,48%-1,28
40,22% 0,13
46,71% -0,30
4296,34% -0,51
6902,17% 0,06
Akçaabat Merkez Su Ürünleri Kooperatifinin uhdesinde olan Akçaabat balıkçı barınağındaki çekek yerlerinin yıkılmak istenmesi tartışmalara neden oldu.
Akçaabat Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Coşkun Şenkaya yaptığı açıklamada, balıkçı barınaklarının yıkım kararına karşı olmadıklarını ancak sürecin adaletli, taraflarla istişare içinde ve hakkaniyetli şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
BORUNUN GEÇİŞİ BAHANE Mİ?
Belediyenin gerekçe olarak gösterdiği altyapı borusunun geçiş güzergâhının, barınakların tam önünden yüzeyden geçirilmek istenmesi balıkçılar tarafından eleştirildi. Şenkaya, bu borunun yer altından geçirilebileceğini, kendilerinin de bu konuda iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Ancak hiçbir görüş alınmadan doğrudan yıkım kararının tebliğ edilmesini eleştiren Şenkaya, bu yaklaşımın iyi niyetli olmadığını savundu.
YIKIMA DEĞİL, USULE İTİRAZ
1993 yılında karayolu çalışmaları nedeniyle mevcut yerlerine taşınan balıkçı barınaklarının, yönetmeliklerden önce yapıldığını hatırlatan Şenkaya, “Bu yapılar o dönem kamu kurumları bilgisi dahilinde ve kendi imkânlarımızla yapıldı. Şimdi ise hem yıkım kararı hem de yönetime kişi başı 113 bin TL ceza uygulanıyor. Yıkım olabilir ama adil bir süreç işletilmeli” dedi.
Şenkaya, “Yönetmeliğin yayınlandığı 1996 yılından sonra yapılan ultra lüks damlara göz yumulurken, onlarla alakalı bir işlem yapılmazken amacına uygun kullanılan ve içerisinde balıkçılarımızın barındığı damlarımızı yıkmak istiyorlar” şeklinde konuştu.
MAHKEMEDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Tarım İl Müdürlüğü tarafından tebliğ edilen yıkım kararına karşı dava açıldığını belirten Şenkaya, Trabzon İdare Mahkemesi’nin reddine rağmen üst mahkeme olan Samsun İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını söyledi. Buna rağmen, belediye ve diğer ilgili kurumların geri adım atmak yerine yeni cezalarla süreci devam ettirdiğini ifade etti.
BALIKÇILAR ENDİŞELİ
Akçaabatlı balıkçılar hem geçim kaynaklarını hem de deniz ile bağlarını kaybetme korkusu yaşıyorlar. Sürecin şeffaf, adil ve katılımcı bir şekilde yürütülmesi çağrısında bulunan kooperatif üyeleri sorunun çözümü için mahkeme kararlarının dikkate alınmasını ve yeni bir diyalog sürecinin başlatılmasını istiyor.