Tarih: 04.05.2023 15:55

İHRACATÇININ DAHA FAZLA DAYANMA GÜCÜ KALMADI

Facebook Twitter Linked-in

İHRACATÇININ DAHA FAZLA

DAYANMA GÜCÜ KALMADI

 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, üretim ve lojistik maliyetlerindeki yüksek oranlı artışlar yanında uygulanmakta olan düşük kur politikası nedeniyle ihracatçının rekabet imkanlarının yok olma durumuna geldiğini söyledi.

İHRACATÇI İVEDİLİKLE DESTEKLENMELİ

Birlik Başkanı Saffet Kalyoncu, bu olumsuzluklara yurtdışı pazarlardaki enflasyonist baskıların tüketici taleplerine yaptığı daraltıcı etkinin de ilave olması ile ihracatçının çok zor durumla karşı karşıya kalmasına yol açtığını belirterek, “Geçmişten gelen kazanımlarımızın heba olmaması ve geleneksel ihraç pazarlarımızın korunabilmesi adına ihracatçının uygun finansman imkanlarına erişim açısından ivedilikle desteklenmesi gerekiyor.” dedi.

Maliyet artışlarının döviz kurlarının çok üzerine çıkmış olması nedeniyle maliyet baskısı altında rekabetçiliği kaybolan ihracatçı için en az enflasyon artışı oranında döviz kuru olması gerektiğine değinen Kalyoncu, maliyet ve kur baskısı nedeniyle birçok sektörde ihracat düşüşlerinin yaşanmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

İHRACAT SÜRDÜRÜLİBELİR DEĞİL

“Döviz kurundan kaynaklı kayıpların telafisi için alternatif destek enstrümanları ile ihracatçının kayıplarının telafisinin sağlanmasının büyük aciliyet arz ediyor. Çünkü ihracatçının daha fazla dayanma gücünün kalmadı. Hedef konulan ihracat rakamlarına ulaşabilmemiz ve ihracatımızı sürdürülebilir boyuta taşıyabilmek için seçim atmosferinin tamamlanması sonrasında yepyeni bir ihracatı destekleme modeli ile ihracatçıya moral verilmeli.”

Trabzon özelinde de ihracatın her geçen yıl sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığına değinen DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

YATIRIM İÇİN SANAYİ ARAZİSİ YOK

“Trabzon’un ihracatını daha üst rakamlara ulaştırabilmesi ve Trabzon’un komşu bölge ülkeleri için bir üretim ve tedarik merkezi işlevini görebilmesi için Trabzon’da sanayi yatırımlarının geliştirilmesi büyük aciliyet arz ediyor. Trabzon’da şu anda yatırımcı yatırım yapabilmek için sanayi arazisi bulamıyor. Siyasiler de bu duruma seyirci kalarak hiçbir katkı yapmıyor. Şu anda Trabzon’da organize sanayi bölgelerinde boş yatırım arsası bulunmamasına rağmen geçmiş yıllarda söz verilen kâğıt üzerinde kalan Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi yatırımı için siyasiler hiçbir çalışma yapmadıkları gibi dillendirmekten dahi kaçınıyorlar. Bu durum Trabzon sanayisinin gelişmesi ve ihracat artışının sağlanabilmesi açısından büyük risk oluşturarak, Trabzon sanayicisinin Trabzon dışına göç etmeye ve Trabzon’da işsizliğin çığ gibi büyümesine sebebiyet veriyor.” Haber: Safa Ayyıldız

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —