Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantılarının Mayıs ayı oturumları başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında gerçekleşen toplantının ilk oturumunda gündem dışı söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Çankaya, Trabzon’da trafiğin yazın gelmesiyle ve de insanımızın denizle buluşma isteği sonucu oluşacak kaosu kavimler göçü olarak nitelerken, Güney Çevre Yolu ve iki kavşak için çağrıda bulundu.
Kentin batısında her geçen gün daha da büyüyen trafik sorununu “Sadece bir ulaşım problemi değil, bir şehircilik krizi” olarak tanımlayan Çankaya, açıklamalarıyla dikkat çekti.
Doksanlı yıllardan beri şehrin gündeminde olan güney çevre yolunun bekletilerek, yeni yapılan binaların dahi yıkımına neden olan Türkiye’nin en pahalı iç yolu Kanuni Bulvarının yapımını eleştiren Çankaya, transit geçişlere katkısı olmayan ve seyir hızı düşük kalan çok virajlı olan bu yolun yaraya merhem olmaktan çok uzak kaldığını belirtti.
Günümüzde Güney Çevre Yolu için adımların geç kalmadan atılması gerekliliğini vurgulayan Çankaya, Ulaştırma Bakanının şehrimizin evladı olduğu bu dönemde yolun hızlanması gerektiğini belirtirken, şehrin bu yolun bitimini beklemeye tahammülü kalmadığını ve sorunlu kavşakların bir an önce çözüm beklediğini belirtti.
“KAŞÜSTÜ’NE DALÇIK YAPANLAR, HAÇKALI BABA VE SÖĞÜTLÜ’YE NEDEN KAYITSIZ?”
CHP’li Çankaya, kentin batı girişinde yer alan Haçkalı Baba ve Söğütlü kavşaklarını “Yeni bir keşmekeşin merkez üssü” olarak nitelendirerek, “Kaşüstü’nde yapılan dalçık, trafiği rahatlattıysa aynı çözüm ya da direk geçişi sağlayacak farklı bir teknik çözüm neden bu kavşaklara uygulanmıyor?” sorusunu yöneltti. Dünyada hiçbir örneği olmayan hastanenin iç yolunun ilçe geçişleri için kullanılması sonucu ambulans dahil tüm hasta ve yakınlarının sırada beklemek zorunda kaldığını belirtti.
“UZUNKUM’DA YUNUS İZLERDİK, ŞİMDİ BETON İZLİYORUZ”
Konuşmasında kentin kaybolan kıyı kimliğine de dikkat çeken Çankaya, “Bir zamanlar yunusların geçişini seyrettiğimiz Uzunkum sahili, şimdi gri dolgu yığınlarıyla kaplı. İnsanlar denize ulaşacak alan bulamıyor, şehir nefesini kaybediyor” diyerek, Trabzon’da denizle buluşulan kıyı şeridinin 116 km. iken 12-14 km civarına düşmesini eleştirdi.
Bu daralmanın sosyal yaşama da yansıdığını belirten Çankaya, “Vatandaş önceden Uzunkum’da denize girebilirken önce Akyazı’ya ötelendi. Sonra oranın da dolguya dönüşmesi sonrası soluğu Salacık- Akçakale hattında almak durumunda kaldı. Çünkü Yıldızlı’da bir Yalıncak yaratılamadı. Şimdi herkes aynı yere gidiyor, dönüş yolunda da ‘adeta kavimler göçü’ yaşanıyor” diyerek belediyeyi plansızlıkla suçladı. Dr. Çankaya Trabzon’da tek bir mavi bayraklı plaj bulunmamasını daeleştirerek, “Turizm adına çalışmalar yapıyorsunuz, gidince Trabzon’u nasıl anlatıyorsunuz?” dedi.
“BU ŞEHİR DÜĞÜN KONVOYLARINI BİLE TAŞIYAMIYOR”
Trabzon’un artık olağan etkinlikleri bile yönetemediğini belirten Çankaya, “Düğün sezonuyla birlikte akşam saatlerinde trafik çöküyor. Bu kent, en küçük organizasyonu bile yutamayacak kadar tıkanmış durumda” ifadelerini kullandı. Hükümetin gençlerin evlenme zorluklarını itiraf ederek çözüm doğrultusunda çeşitli aksiyonlar aldığı günlerde yerel yönetimlerin yapacağı düğün salonları ile hem gençlerimize uygun fiyata bir imkan yaratılabileceğini hem de özel sektördeki fiyatların dengelenebileceğini bildirdi.
BAŞKAN GENÇ ÇANKAYA’YA HAK VERDİ
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise Çankaya’nın açıklamalarına, Ulaştırma Bakanı ile yapılan saha incelemelerine işaret ederek yanıt verdi. “Güney Çevre Yolu’nda 8 ayrı noktada çalışmalar sürüyor. Kanuni bulvarının öncelenmesini ben de yanlış buluyorum ancak o zamanlar böyle tercih edildi. Kavşaklarla ilgili de kademeli bir planlama yürütüyoruz.” diyen Genç, sürecin hızlandırılacağı sinyalini verdi. Düğün salonları konusunda çalışma yapıp Trabzon’a bu konuda alternatif kazandırmak istediklerini belirterek, Uzunkum Yaşam Merkezinde de plaj ve kumsal yapımına önem vereceklerini açıkladı.