9019,57%-1,65
39,16% 0,32
44,47% 0,28
4152,82% -0,45
6636,80% -0,11
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı güvenli ve sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yoğun çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Müdür Kaplan, bu kapsamda il genelinde kurulan geçici kurban satış yerlerinde gerekli bütün tedbirleri aldıklarını, il genelinde bulunan kurban satış yerlerine il içi ve il dışından gelen bütün kurbanlık hayvanların İl Müdürlüğü Veteriner Hekimlerince sürekli olarak kontrol altında tutularak denetlendiğini, kurbanlık hayvanların sağlık durumları, veteriner sağlık raporları, pasaportları ve yaş kontrolleri gibi önemli hususlarda kontrollerin yapılarak, olası hastalıkların önüne geçmek ve vatandaşlarımıza sağlıklı bir kurban bayramı süreci sağlamak amacıyla çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.
İl Müdürü İsa Kaplan, Kurban Bayramı’nda kurban kesecek vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları da şu şekilde özetledi.
Kurbanlık hayvan alımlarında kulak küpesi bulunmayan, veteriner sağlık raporu veya hayvan pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe veya yeni doğum yapmış olan, bir veya iki gözü kör, kulakları kopuk, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, kuyruğunun yarısı kopmuş, dişlerin çoğu dökük, meme başları kopuk ve topal hayvanların satın alınmaması gerekiyor.
Kesim öncesinde hayvan mutlaka dinlendirilmeli ve kesimden önce en az 12 saat yem verilmemeli, içebildikleri kadar su verilmelidir.
Kurbanlık hayvanların kesimlerinin mutlaka yerel yetkililer tarafından izin verilen kesim yerlerinde ve ehil kişilerce yapılması gerekmektedir. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılmamalıdır.