14202,09%-0,67
42,71% 0,05
50,33% 0,25
5897,25% -0,19
9493,51% -0,48

Akçaabat’ın Sarıtaş Mahallesi’nde yaşayan Zeki Yeter, kamkat meyvesini yetiştirerek hem üretime hem de salı pazarına farklı bir renk katıyor. C vitamini ve lif açısından zengin olan kamkat, Akçaabat Salı Pazarı’nda kilosu 100 liradan alıcı buluyor.
Yetiştirdiği kamkatın daha fazla tanınmasını isteyen Zeki Yeter, bu amaçla Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’e çağrıda bulundu. Yeter, geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve yoğun ilgi gören Ot Festivali’nin bu yıl yapılacak olan ikincisinde kamkat meyvesinin de tanıtılmasını talep etti. Kamkatın Akçaabat’a özgü yeni bir değer olarak öne çıkarılabileceğini belirten Yeter, festivalin bu meyvenin bilinirliğini artırmak için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Çince kökenli bir kelime olan ve “altın mandalina” anlamına gelen kamkat, portakala benzeyen yapısı ve oval şekliyle dikkat çekiyor. Genellikle sıcak bölgelerde yetişmesine rağmen soğuğa da dayanıklı olan bu narenciye türü, ekşi ve hafif tatlı aromasıyla farklı bir lezzet sunuyor. Besin değeri açısından oldukça zengin olan kamkat, C vitamini ve lif deposu olmasının yanı sıra yüksek oranda su içeriyor. Kilo vermeyi destekleyici özelliği bulunan meyve, göz ve kemik sağlığına da katkı sağlıyor.
Zeki Yeter, kamkatın Akçaabat’la özdeşleşen yeni bir ürün haline gelmesini umut ediyor.