Tarih: 11.07.2025 19:32

YALINCAK ARAZİSİ MECLİS GÜNDEMİNDE: “TURİZM DEĞİL, HALK YARARINA KULLANILSIN”

Facebook Twitter Linked-in

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı toplantılarının son oturumu, bugün gerçekleştirildi. ‘Büyükşehir Belediyesi’nin borçlanma yetkisi, Yalıncak Mahallesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi’ne ait arsanın imar planı değişikliği yapılarak işlevinin ticaret ve turizm alanına çevrilmesi ve Cumhuriyet Mahallesinde bulunan ve Karagöz Meydanı olarak bilinen alanda imar planı değişikliği yapılması’ ile ilgili taleplerin görüşülmesi sırasında söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Cüneyit Zorlu, görüşlerini ve çekincelerini dile getirdi.

“YAPILAN BÜTÇENİN HİÇBİR ANLAMI OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ”
Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen ‘Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin piyasa ve cari ödemelerinde kullanılması amacıyla, ticari bankalardan 500 milyon TL kredi kullanılması ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun’ kapsamında ödenecek olan pay gelirlerinin, ilgili banka ve şubelerine temlik etmeye ve bu konuda tüm işlemlerin yürütülmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e yetki verilmesi’ ile ilgili maddeyle ilgili konuşan Zorlu, bütçe yapımında bir öngörü eksikliğinin olduğuna dikkat çekti. 
Bugüne kadar alınan borçlanma yetkileri ve yapılan borçlanmalarla ilgili Meclise bilgi verilmesini de talep eden Zorlu, “Borç bini aşınca, bu tür toplantılarda her gün yetki isteme olayıyla karşılaşıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nde ne kadar yetki istenecek, ne kadar borçlanmaya gidilecek? Bu durum, artık aylık rutinimiz haline geldi. Yine aynı olayla karşılaşıyoruz. Komisyon Başkanımız, “Bu paraya ihtiyacımız yok” dese de, ihtiyaç olduğu belli. Yoksa niye isteniyor? Buradan bakınca, yapılan bütçenin hiçbir anlamı olmadığını da görüyoruz. Bütçe yapılıyorsa, bu bütçenin tutarlı olması gerekiyor. İkinci altı ayı da düşünerek bütçeyi yapıyoruz, o da yapılan çalışmaların içinde var. Burada bir öngörü eksikliğinin olduğunu görüyorum. Bugüne kadar yapılan borçlanmanın sonucunda ne kadar para alındı? 500 milyon isteniyor, bu 500 milyonun tamamı borçlanılıyor mu, borçlanılmıyor mu? Bu konularla ilgili bilgi vermenizi istiyorum” dedi.

“YALINCAKTA BULUNAN VE KAMUYA HİZMET EDEN ALANIN SATIŞI BİZE DOĞRU GELMİYOR”
Toplantıda daha sonra Yalıncak Mahallesi’nde yer alan Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazinin satışı için imar planı değişikliği teklifi görüşüldü. 
“Söz konusu alanda yapılması istenen değişikliğin halkın ve gelecek kuşakların menfaatine olmayacağını düşünüyoruz” diyen Zorlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“Burası Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılan bir arazi. 38 dönüm bir araziden bahsediyoruz. Daha önce yine böyle bir parselimizi Avrasya Üniversitesi’ne satmıştık. Belediyemizin üzerine kalan bu büyük arazi için bir takım kaygılarımız var. Bu parselin tamamını turizm ve ticaret alanına çevirmek istiyorsunuz. Ama bunun altında bir sonraki aşamada satış olduğunu biliyoruz. Buradan da çok büyük bir gelir elde edileceği ortada. Belediyeler olarak zaman zaman satış yapıyoruz ancak bunlar küçük parseller. Ancak bu çok büyük bir parsel ve belediye hizmet alanı olarak kullanılan, kamuya hizmet eden bu alanı satmak bize doğru gelmiyor. Bizim Ortahisar Belediyesi olarak böyle bir arazimiz hiç olmadı. Şehrin en önemli ve en güzel yerindeki parselden bahsediyoruz. Buradaki satışın halka değil bir grup yatırımcıya hizmet edeceği ortada. Halk buradan faydalanamayacaktır. ‘Turizm’ diyoruz ama sektörün son birkaç yılda ne hale geldiği ortada. Çok fazla otel yapıldı ama doluluk oranı yüzde 50’lerin altına düştü. Artık bu şehir turizm yatırımına doymuştur. Değişiklik yapılmasını düşündüğümüz parselde otel, AVM ya da karma bir proje yapılacaktır. CHP Grubu olarak alternatif bir değerlendirme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin, şu anda olduğu gibi belediye hizmet alanı olarak kalabilir ve tüm birimlerimizi buraya toplayabiliriz. Çünkü burada Türk Telekom, Posta İşletmeleri ve Devlet Malzeme Ofisi gibi sıralanmış bir yapılanma var. Bu büyük parselde sosyal konut projeleri yapılabilir, Trabzon halkının menfaatine olacak ucuz konutlar üretilebilir, şehir parkı, kültür parkı gibi çalışmalar yapılabilir. Biz Ortahisar Belediyesi olarak kültür merkezi için yer arayıp bulamazken burada 38 dönümü sadece borç ödemek için elimizden çıkarmaya çalışıyoruz. Saydıklarım dışında kamu kontrolünde bir yatırım yapılabilir. Kütüphane, kent oteli gibi çalışmalar kamu kontrolünde, belediyenin yönetiminde yapılabilir.”

“TRABZON HALKI ADINA, GELECEK KUŞAKLARIN BU BÜYÜK ARAZİDEN FAYDALANMASINI SAĞLAMAMIZ LAZIM”
“Bu büyüklükte yeni bir parsel ürettik mi ki bu alanı satıyoruz? Diyebilirsiniz ki Bulak’ta yeni bir bina yaptık. Ancak aynı değerde ve emsalde olduğunu düşünmüyorum. Alanın ticaret ve turizm arazisine dönüşmesinin, o bölgede yoğunluğu ve trafiği artıracağı ve alanın betonlaşarak yeşilden uzaklaştıracağı gerçeği var. Trabzon halkı adına gelecek kuşakların bu büyük araziden faydalanmasını sağlamamız lazım, bunu engelleyecek projelere izin vermememiz lazım. O yüzden biz bu değişikliğe olumsuz bakıyoruz ve ret oyu veriyoruz.”
CHP grubunun ret oyu verdiği söz konusu madde, oyçokluğuyla kabul edildi.

“KARAGÖZ MEYDANI’NA OTOPARK YAPILACAK, BU ALANA ARTIK MEYDAN DEMEYELİM”
Ortahisar İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde yer alan 201 ada 88 nolu parselin bulunduğu alanda yapılan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği talebini değerlendiren Zorlu, Karagöz Meydanı olarak tanımlanan bu alanın eski haline döndürüleceği sözü verilmesine rağmen bu yönde bir gelişme olmadığının altını çizerek otopark yapılması düşünülen bu alana artık meydan denilmemesini teklif etti. Zorlu, “Daha önce bu alan satılmak üzere gündeme getirilmişti, buraya bir kitle işlenmişti. Sanıyorum satılamadı, istenen rakamlara talipli çıkmadı. Yoksa bu alan satılıp elden çıkacaktı. Bu alanda Karagöz Meydanı yapılacağının, esi haline dönüleceğinin sözü verilmişti. Önceki kitlenin işlendiği zaman da eleştirmiştik. İki dönüm gibi bir yer kalmıştı, bu alan park olma özelliğini kaybetmişti. Burada çekme sınırlarıyla ilgili bir takım sıkıntılar var, o konuda ne yapıldı, ne edildi, bunun da açıklanması lazım. Buraya nasıl bir kitle işlendiğini görmemiz lazım. Görmeden oylama yapmak doğru değil, bütün Meclis Üyeleri bir sorumluluk altında. Ayrıca, burası artık meydan değil, bu ismi de artık kaldıralım. Burada bir otopark yapılacak. Yoksa orada yapılacak işi meydan olarak isimlendirmek yanlıştır” ifadelerini kullandı.

ÇAĞLAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINA İLİŞKİN HAZIRLANAN KENTSEL TASARIM PROJESİNİN UYGUNLUĞU ONAYLANDI
Toplantıda, Ortahisar Belediyesi tarafından Çağlayan Mahallesinde yürütülen Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulama alanına ilişkin hazırlanan kentsel tasarım projesinin, imar planı, plan notları, plan açıklama raporu ve mevzuat hükümleri açısından, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nca uygun bulunduğu belirtildi. Daha sonra yapılan oylamada, Çağlayan Kentsel Dönüşüm alanına ilişkin hazırlanan kentsel tasarım projesinin uygunluğu, oybirliğiyle kabul edildi.

(ORTAHİSAR BELEDİYESİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —