10583,00%-0,56
40,55% -0,02
47,27% -0,90
4349,05% -0,06
6965,00% -0,36
Yılmaz, özellikle son yıllarda artan orman yangınlarında elektrik üretim, iletim ve dağıtım hatlarının etkili olduğu yönündeki değerlendirmelere dikkat çekerek, yangınlara neden olabilecek altyapı eksiklikleri ve alınan önlemlerle ilgili açıklama talebinde bulundu.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Son yıllarda yaşanmakta olan özellikle orman yangınlarını takiben gündeme geldiği üzere elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesisleri ve alınması gerekli tedbirlerden kaynaklı yangınlar meydana geldiği ifade edilmektedir. Yangınlar ve özelde de orman yangınları ülkemizde süregelen büyük bir çevre felaketi, can ve mal güvenliği riski olarak günümüzü ve geleceğimizi tehdit eder durumdadır. Bu konunun önemi ve ciddiyeti dikkate alındığında meselenin tam anlaşılması, bu konuda yapılması gerekli iş ve işlemlerin öğrenilmesi için işin uzmanı ve ilgilisi olan kurumunuzdan bilgi talep edilmesine ihtiyaç duyulmuştur.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yönelttiği kapsamlı sorularla, özellikle ormanlık ve tarımsal alanlarda yer alan elektrik hatlarının yangın riski taşıdığına dikkat çekti. Yılmaz, bu kapsamda, “Sorumlu elektrik dağıtım şirketleri ve kurumunuz tarafından ormanlık bölgelerde yer alan elektrik hatları yaz mevsimi öncesi ve mevsim boyunca sürekli kontrol ediliyor mu? Hatlarda tekniğine uygun yapılmamış ya da gevşek ekler ve bağlantılar, kırık izolatörler, uygun olmayan YG sigortalar düzeltiliyor mu? Topraklama sisteminin işlerliği ve yönetmeliğe uygunluğu kontrol ediliyor mu, elektriksel koruma önlemleri kontrol ediliyor mu? Elektrik direk diplerinin temizliği ve hat güzergâhındaki ağaçların tıraşlama ve bakımı gerçekleştiriliyor mu, özet olarak nakil hatlarının ve trafoların bulunduğu bölgelerde temizlik çalışmaları yürütülüyor mu? Orman içinde yer alan tüm elektrik hattı güzergâhındaki ağaçların budanması takip ediliyor mu, tarımsal alanlarda yanabilir bitkisel artıkların temizlenmesi gibi konularda ilgili taraflarla işbirliği, kamu kurumları ile koordinasyon ve işbirliği yapılıyor mu? Sorumlu kurumlarca ormanlık bölgelerde ve tarımsal alanlarda elektriksel ark risk analizleri ile yangın risk analizi yapılarak elektrik tesisleri ile ilgili tasarım ve uygulamada gerekli önlemler alınıyor mu? Enerji tesis ve işletmelerinin özelleştirmesini takiben taraf girişimci ile yapılmış sözleşmeler gereği, gerekli yatırım, bakım ve onarım çalışmalarının ne derece yerine getirildiği etkin bir şekilde, nasıl ve ne zaman kontrol ediliyor, tespit edilen yetersizlikler ve düzensizlikler için nasıl önlemler uygulanıyor? Alınmış tedbirlere rağmen yine de oluşan yangınların büyümeden en kısa sürede söndürülmesi için teknik hazırlık yapılıyor mu, ne tür hazırlıklar yapılıyor? Yangınlara zamanında müdahale edilerek büyümeden tespitine yarayacak sensör ve kamera sistemi, görüntü işleme ve yapay zekâdan faydalanmaya yarar sistemler kullanılıyor mu, müdahale ekipmanlarının yanı sıra yangın algılama ve erken uyarı sistemlerine de yatırım yapılıyor mu?” sorularını yönelterek, konunun daha iyi anlaşılması adına Bakanlık’tan kapsamlı bilgi, açıklama ve gerekirse planlanan işlem ve projelere dair bütçesel detayların da paylaşılmasını talep etti.
Yılmaz ayrıca, elektrik iletim hatlarını işleten Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)’nin özelleştirilmesinin yaratabileceği risklere de dikkat çekti. Bu tür bir özelleştirmenin, elektrik arz güvenliği ve bakım hizmetlerinin aksamasıyla birlikte yangınlar başta olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Yılmaz, elektrik dağıtım şebekesinin kamulaştırılması, teknik personel istihdamı ve merkezi planlamayla yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.