10877,50%-3,57
41,15% 0,08
47,96% -0,45
4636,90% 1,53
7405,65% 1,15
Akçaabat’a özgü olan ve bölge halkı tarafından “zaguda” olarak bilinen yeşil zeytin çeşidi, Salı Pazarı’ndaki tezgahlarda yerini aldı.
Zeytin satıcıları, zagudanın kendine has aroması nedeniyle diğer çeşitlerden ayrıldığını belirtirken, bu yıl kilosu 100 liradan satışa sunuluyor.
Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 60 liraya satılan zaguda, bu yıl fiyatında %66’ya yakın artışla 100 liradan alıcı buluyor. Buna rağmen pazara gelen tüketiciler, geleneksel lezzetten vazgeçmiyor.
Zeytinler işlenmemiş halde satılırken, tüketiciler evlerinde taş ya da ahşap çekiç yardımıyla zeytinleri kırıyor. Daha sonra cam ya da plastik kaplara alınan zeytinlerin üzerine çıkana kadar su ekleniyor, isteğe göre tuz da ilave ediliyor. Salamura yöntemiyle ortalama 10 gün içinde olgunlaşan zaguda zeytinleri, tüketime hazır hale geliyor.
Bölge halkı için hem ekonomik hem de kültürel bir değer taşıyan zaguda, Akçaabat mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.