Eyüpoğlu, Tarımsal Hizmetler Birimi Mühendislerinin üreticilere doğru tarımsal uygulamalar konusunda rehberlik yaptığını ve yanlış uygulamaların tespiti için sahada aktif olarak çalıştıklarını belirtti.
Eyüpoğlu'nun önerilerine göre, fındık bahçelerinde kış öncesi bakım ve besleme adımları şu şekilde: Toprak numunesi alımı yapılarak çıkacak tahlil sonuçlarına göre yanmış hayvan gübresi kullanılmalı, kireç ya da kükürt uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamadan 1 ay sonra TSP ya da %18-46 DAP gübresi uygulanmalıdır.
Fındık bahçesinde ocaklarda bulunması gereken ideal dal sayısı 6-8 olmalıdır. Hastalıklı ve zarar görmüş dalların kesimi yapılmalı, dalkıran zararı olan dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Nisan ayı içinde feromon tuzaklar bahçeye asılmalıdır.
Yaprakların %70'i döküldüğünde fındık dallarına dipten tepeye kadar birinci bordobulamacı uygulaması yapılmalı, 20 gün sonra ikinci bordobulamacı uygulaması gerçekleştirilmelidir. Bu uygulama fındık, ceviz ve tüm meyve ağaçlarında da önerilir.
Kahverengi kokarca ile kültürel mücadele yapılmalı, toplanıp imha edilmelidir. Nisan sonu Mayıs ayı ilk haftasında ruhsatlı ilaçlar ile ilaçlama yapılmalıdır.
Fındık dikimi yapacaklar dikim çukurlarını hazırlayarak fidan dikimini gerçekleştirebilirler.
Toprak örneği alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da önerilerde bulunan Eyüpoğlu, üreticilere toprak analizi yapmalarını ve elde edilen sonuçlara göre gübreleme yapmalarını tavsiye etti.
HABER MERKEZİ