10729,49%-0,92
41,19% 0,20
48,31% 0,61
4758,20% 1,43
7652,82% 1,73
Eyüpoğlu, harmanlama, depolama ve toprak tahlilinin fındık kalitesi ile verimliliği doğrudan etkilediğine dikkat çekti.
“FINDIK İYİCE KURUTULMALI, AFLATOKSİN RİSKİNE DİKKAT”
Ağustos ayının ilk haftasında başlayan fındık hasadının ardından ürünlerin doğru şekilde kurutulması gerektiğini belirten Eyüpoğlu, “Fındıklar harman yerlerinde ince serilmeli ve iyice kurutulmalıdır. Üst üste veya kalın serilen fındıklar sıcaklık ve nem nedeniyle acılaşma, kızışma ve küflenmeye neden olabilir. Bu durum, insan ve hayvan sağlığına zararlı olan, kanserojen Aflatoksin maddesinin oluşmasına yol açar” dedi.
Ürünlerin yağışlı havalarda naylon ya da bez brandalarla, fındığa temas etmeyecek şekilde örtülmesi gerektiğini vurgulayan Eyüpoğlu, kurutulan fındıkların kesinlikle naylon çuvallara değil, gözenekli ya da jüt çuvallara konulması gerektiğini ifade etti.
“DEPO ŞARTLARINA DİKKAT EDİLMELİ”
Fındığın saklanacağı depoların serin, kuru ve havalandırılabilir özellikte olması gerektiğini belirten Eyüpoğlu, “Bu şartlar sağlandığında fındıklar 1 yıla kadar sağlıklı şekilde muhafaza edilebilir. Depo içi sıcaklığının 2–4,5 ºC, nem oranının ise %55–60 seviyelerinde olması önemlidir” diye konuştu.
“TOPRAK TAHLİLİ VERİM İÇİN ŞART”
Fındık bahçelerinde yüksek verim ve kalite için toprak analizinin önemine dikkat çeken Eyüpoğlu, hasat sonrası toprak numunesi alınarak analiz yapılması gerektiğini söyledi. Toprak örneklerinin, bahçeyi temsil edecek şekilde ve uygun şartlarda alınması gerektiğini belirten Eyüpoğlu, şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:
Toprak analizleri, isteyen üreticiler tarafından Ziraat Odasına ya da Trabzon Yalıncak’taki Büyükşehir Belediyesi’ne ait toprak analiz laboratuvarına teslim edilebilecek. 2025 yılı için analiz ücreti numune başına 132 TL olarak belirlendi.
“BİLİNÇLİ ÜRETİM İÇİN ZİRAAT ODAMIZ HER ZAMAN YANINIZDA”
Toprak analizinin, gereksiz gübre kullanımını önleyerek hem ekonomik hem çevresel fayda sağladığını dile getiren Eyüpoğlu, “Aksi takdirde gereğinden fazla veya yetersiz besin elementi kullanımı, verim ve kalite düşüklüğüne neden olur” dedi.
Eyüpoğlu, Akçaabat Ziraat Odası olarak üreticilerin yanında olduklarını belirterek, “Ziraat mühendislerimiz aracılığıyla gerekli tüm teorik ve uygulamalı eğitimleri sağlıyoruz. Üreticilerimiz bizlerle irtibat halinde olup, koordineli bir şekilde yeni sezona hazırlık yapmalıdır” ifadelerini kullandı.