Nisan ayında yaşanan zirai don olayının yüksek kesimlerde fındıkta ciddi zarara yol açtığını belirten Eyüpoğlu, üreticilere “Bahçeleri bakımsız bırakmayın” uyarısında bulundu.
Eyüpoğlu, “Fındık, bu bölgenin vazgeçilmez ürünüdür. Üreticilerimiz, yaşanan don olayına rağmen bahçelerini ihmal etmemeli, bakım ve beslemeye devam etmelidir. Mart ayında önerdiğimiz yazlık gübrelemenin son turuna gelinmiştir. Toprak tahlil sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır” dedi.
Kompoze ve azotlu gübrelerin yanı sıra, toprak pH durumuna göre kalsiyum içeren gübrelerin de kullanılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Eyüpoğlu, üreticileri bilinçli hareket etmeye çağırdı.
KAHVERENGİ KOKARCA VE FINDIK KURDUNA DİKKAT
Mayıs ayında zararlılarla mücadele konusunda da uyarılarda bulunan Eyüpoğlu, “Kahverengi kokarca tüm bölgemizi tehdit ediyor. Aynı şekilde fındık kurdu ile de mücadele zamanı. Bu zararlılar hem fındık bahçelerine hem de sebze alanlarına ciddi zarar veriyor. Sahil kuşakta belirlenen bahçelere feromon tuzaklar yerleştiriliyor. Tuzaklar haftalık olarak kontrol edilecek, böcekler imha edilecek ve bahçeler ilaçlanacak” dedi.
Zararlılara karşı etkili olan ilaçlar arasında Ampligo 150 ZC ve Relaxia gibi ruhsatlı ilaçları öneren Eyüpoğlu, ilaçlamaların böcek çıkışı görülen bahçelerde hemen başlatılması ve iki hafta arayla tekrarlanması gerektiğini vurguladı.
DESTEK İÇİN ZİRAAT ODASI’NA BAŞVURUN
İlaçlamaların yaprak gübreleri ve külleme ile mücadele ilaçlarıyla birlikte uygulanabileceğini hatırlatan Eyüpoğlu, üreticilerin detaylı bilgi ve teknik destek için Akçaabat Ziraat Odası ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurabileceklerini söyledi.