Abbas YOLCU

Tarih: 22.03.2022 15:45

HOŞGELDİN RAMAZAN


DEMLİ ÇAY

Yusuf HOCAOĞLU

hocaogluyusuf@hotmail.com

 

HOŞGELDİN RAMAZAN

“İnsan, ramazan ayının faziletini bilseydi, yılın hepsinin ramazan olmasını isterdi.” Hz. Muhammed (sas)

Başı rahmet, ortası merhamet, sonu ise cehennem azabından kurtuluş olan mübarek “on bir ayın sultanı” olan Ramazan ayını ve içinde bin yıldan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz.

***

Bu ayın en güzel/ bereketli/ feyizli tarafı yüce kelamımız Kur’ân-ı Kerim’in bu ayda inmiş olmasıdır. Bu olgu bile bu ayda yapılacak bütün hayır ve hasenatların insanın gelişimine/ seyrine çok ciddi oranlarda katkı sağlayacağının işaretidir.

***

Ramazan ayının en güzel nişanı oruçtur. Oruç, sadece aç kalmak demek değildir. Allah’a yakınlık kurmak/ nefsini bilmek/ kendine gelmek için müslümanın en önemli aracıdır. Oruç sadece mideye tutturulmaz. Dil’de oruç tutmalıdır. Sinirler dinginleşmeli, hareketler yavaşlamalı, hararetler alınmalıdır.

Açlığın ve yorgunluğun getirdiği sinir harbinden dolayı öfkemizi kontrol etmekte güçlük çekmekteyiz. Hepimizin başına ramazanlarda üzüntü verici hadiseler gelmiştir. Hayatında bir defada olsa birçoğumuz bu durumla karşı karşıya kalmıştır. Bunun en önemli sebebi merhamet kapılarının açıldığı bu ayda nefislerimizin ağırlaşmasıdır. Çünkü duaların, tövbelerin böylesine kolay ve rahat kabul edildiği bir ay yoktur. Ama gel gör ki nefsin ağırlaşması bizler için basit olan bu durumu zora sokmaktadır.

Umarım bu rahmet ayı şu dar/ bunalımlı/ sıkıntılı günlerden geçen hepimiz için bereketli/ huzurlu ve nefsimizin ağırlaşmadığı bir ay olur.

Son sözümüz duamız olsun:

“Allah, bu güzel ayın yüzü suyu hürmetine devletimize ve milletimize zeval vermesin. Bizleri iyiliklere ve huzura iletsin. Allah için zikir çeken, peygamber efendimize selamlar ileten, peygamber aşığı yetiştiren Türk coğrafyasına feyizler ve rızıklar ihsan etsin.”

Selam ve muhabbetle...