Abbas YOLCU

Tarih: 23.05.2023 12:18

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı


HABERİN İÇİNDEN

Engin Uzun

Akçaabat Gençlik ve Spor Müdürü

 

 

Onları Samsun’da, Havza’da, Amasya’da, Erzurum’da ve Sivas’ta bağrına basan Kurtuluş Savaşı’nın tüm Kahramanlarını terörle mücadelede şehit olan tüm askerlerimizi 15 Temmuz Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize sağlıklı ömürler temenni ediyorum.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını siz Gençlerimizle birlikte coşkuyla sevinçle kutluyoruz. Birçok etkinlikler ülkemizde ve şehrimizde yapılıyor. Buradaki gençlerle birlikte ülkemin bütün gençlerinin bayramını yürekten tebrik ediyorum. Gençler ,19 Mayıs 1919 Atatürk ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun

Gençler!.. Ülkemiz, I. Dünya Savaşı’nda yenik düşmüştü. Ülkemiz işgal edilmiş, ordularımız dağıtılmıştı. Türk Milletinin bağımsız yaşama hakkı elinden alınmıştı. Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Milleti “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldi. Atatürk “Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir.” diyerek, kurtuluş mücadelesini böylece başlatmış oldu.

19 Mayıs 1919 günü başlatılan diriliş mücadelesi, Türk ulusun un kurtuluşunun başlangıcı olmuştur. Samsun’da, Havza’da, Amasya’da, Erzurum’da ve Sivas’ta yakılan kurtuluş meşalesi tüm Anadolu ya yayılmıştır. Türk ulusu “ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız yeni bir Türk Devleti kurma” kararını aşama aşama hayata geçirmiştir.

19 Mayıs Yüce Türk Milleti’nin doğum günüdür. Mustafa Kemal Atatürk’ün “doğum günüm” dediği 19 Mayıs, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması sürecinin ilk adımı olmuştur. Atatürk’ün ve Ulusumuzun alın yazısının kesiştiği bir dönüm noktasıdır.

“Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” sözü 19 Mayıs’ın ruhudur. 19 Mayıs’ta “Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür bölünemez” inancı vardır. 19 Mayıs’ta “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyen güç vardır. 

Türk Gençliği, ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarmayı ilke edinmiştir. İşte bu sebeple Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni hiç tereddütsüz siz gençlere emanet etmiştir.

Ülkemiz yer altı ve yer üstü zenginlikleri, coğrafi konumu, enerji ve su kaynakları nedeniyle düşmanlarımızın her zaman arzuladıkları ve kıskandıkları topraklar olmuştur. Anadolu, Avrupa ve Asya’yı birleştirmektedir. Anadolu topraklarında güçlü devlet olması, bazı dış güçlerin çıkarlarına ters düşmektedir.

Sevgili gençler ülkemizin son yıllarda göstermiş olduğu sanayi hamlesi tüm alanlarda yerli ve milli olmayı %20’lerden %80’lere çıkartılmıştır. Milli SİHA’larımız, İHA’larımız milli atak helikopterimiz, Altay tankımız uçak gemimiz insansız milli muhabere uçağımız milli aracımız TOGG bu ülkenin genç mühendislerinin başarısıdır. Sizler de bu yolda emin adımlarla yürüyeceksiniz.

Geleceğin dünyasında, milli değerlerine sahip çıkan, iyi eğitimli, karşılaştığı sorunları akıl, bilim ve uzlaşma ile çözebilen nesiller söz sahibi olacaktır. Kuşkusuz bu süreçte en önemli görev ailelere ve biz eğitimcilere düşmektedir. Gençlerimizi anlamak için çaba gösterilmeliyiz. Dayatmacı olmak yerine, onların düşüncelerine değer vermeli, sevgiyle, hoşgörüyle yaklaşmalıyız. En değerli varlığımız olan gençleri, kendine güvenen, güçlü, yetenekli ve donanımlı olarak yarınlara hazırlamalıyız. Gençlerin ülkemizin geleceğine Atatürk ilkeleri doğrultusunda yön verilmesini sağlamalıyız.

Sevgili gençler sizin özgüveniniz, sizin azminiz bu ülkenin teminatıdır. Unutmayın sahipsiz olan memleketin batması haktır. Sen sahip olursan bu memleket batmayacaktır. Vatanını en çok seven işini en iyi yapandır.

“Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getiren milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkûmdur.”

Gençler diyorum ki okuyun, araştırın ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip edin. Bunun yanında kendinizi ihmal etmeyin, spor yapın işte bakıyorum aranızda sporcu gençler var hocaları var…… Sizler Türkiye’nin aydınlık yarınlarısınız. Azimle aşkla ve muhabbetle çalışarak medeniyet yolculuğunda ülkemize büyük katkılarda bulunacağınıza inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle tekrar 19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramınızı tebrik ederim.